Zamknij

Palenie kawy - na czym polega?

08:40, 21.09.2022 Materiał partnera Aktualizacja: 08:43, 21.09.2022
Skomentuj Fot. Tomasz Kochański Fot. Tomasz Kochański

Palenie kawy jest ostatnim elementem jej przetwarzania, ale według niektórych - najważniejszym. Sposób palenia kawy wpływa na jej smak i aromat oraz bardzo często jest oznaczany na kawowych etykietach. Jeśli więc chcesz świadomie wybierać kawę dopasowaną do swoich kubków smakowych - warto znać podstawy na temat jej wypalania.

Kawę wypala się w celu wydobycia z ziaren aromatu i smaku. Pochodzenie i gatunek kawy grają tu dużą rolę, ale dopiero dzięki wypalaniu kawy „wyciągamy” z ziaren wszystko, co najlepsze. Zielone ziarna kawy trafiają do dedykowanego pieca, gdzie zostają poddawane obróbce cieplnej, w wyniku której zawartość wody w kawie spada z ok.10-13% do 1-2,5%, a ziarna zyskują charakterystyczny, ciemny kolor. Sposobów wypalania kawy jest wiele, ale najczęściej spotykamy podział na wypalanie ciemne, średnie i jasne. Różnią się one czasem i temperaturą palenia, a także rodzajem kawy jaki otrzymamy. Panuje błędne przekonanie, że im ciemniejsza kawa, tym więcej ma kofeiny. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie - to krótko palone, jasne ziarna zachowują najwięcej kofeiny, a jej zawartość spada wraz ze wzrostem temperatury palenia.

Przeczytaj także: https://bigbeans.pl/bar-kawowy/

Wypalanie jasne (krótkie)

Kawa jest palona w temperaturze 190-210°C. Wynikowo otrzymujemy jasnobrązowe ziarna, które po zaparzeniu dadzą nam kwasową, orzeźwiającą kawę o wysokiej zawartości kofeiny.

Wypalanie średnie

Przeczytaj także:  https://bigbeans.pl/jak-smakuje-dobra-kawa/

Najczęściej stosowany rodzaj palenia. W tym przypadku kawa jest wypalana w temperaturze 210-220°C. W wyniku palenia uzyskuje średnio brązowy kolor, a jednocześnie jest słodsza i mniej kwasowa niż po jasnym paleniu. Zyskuje delikatnie na goryczy i wyróżnia się lekko orzechowym aromatem. 

Przeczytaj także: https://bigbeans.pl/jaki-mlynek-do-kawy-jest-najlepszy-rodzaje-mlynkow-do-kawy/

Wypalanie ciemne (długie)

Ciemne palenie kawy następuje w temperaturze 225-250°C. Ziarna przybierają intensywny, ciemnobrązowy lub wręcz czarny kolor. Kwasowość kawy zostaje zredukowana, podobnie zawartość kofeiny. Smak kawy z ciemno wypalanych ziaren będzie dość gorzki, lecz nawet taki napój ma swoich zwolenników. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat palenia i przygotowywania kawy, rozważ udział w szkoleniu prowadzonym przez profesjonalnych baristów. Propozycje takich warsztatów znajdziesz na bigbeans.pl.

Zdjęcia wykonane przez Tomasza Kochańskiego.

(Materiał partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%