Zamknij

Jak estetycznie udekorować tort masą cukrową?

14:18, 02.02.2023 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:20, 02.02.2023
Skomentuj Zdj. ilustracyjne, źródło: pexels.com Zdj. ilustracyjne, źródło: pexels.com

Tort jest wypiekiem, który przede wszystkim serwuje się gościom podczas ważnych uroczystości. Żeby nadać mu jak najbardziej odświętny charakter, warto w tym celu posłużyć się rozmaitymi dekoracjami. Jedną z nich jest niewątpliwie masa cukrowa, której poświęciliśmy niniejszy artykuł. Znajdziesz w nim informacje, jak estetycznie przystroić nią swój wypiek. Zapraszamy do lektury.

Jak zrobić masę cukrową?

Przygotowanie masy cukrowej nie jest trudne, jednak niewątpliwie trzeba poświęcić na tę czynność trochę czasu. Szybszym i równie efektownym rozwiązaniem, jeśli chodzi o dekorację wypieku przy jej użyciu, będzie skorzystanie z gotowego produktu. Na rynku dostępny jest bowiem olbrzymia ilość tego typu rozwiązań. Możesz wybierać spośród mas o bazowym, białym kolorze lub decydować się na te w innych barwach. Ponadto, producenci masy cukrowej postanowili pójść o krok dalej i przygotować warianty dedykowane obkładaniu tortów, jak i przeznaczone do tworzenia figurek i innych elementów dekoracyjnych. Olbrzymi wybór rozmaitych rodzajów masy cukrowej, znajdziesz tu: https://pudercukier.pl/1075-masy-cukrowe. Decydując się na gotowy wyrób, możesz zapomnieć o stresie związanym z brakiem pewności, czy wykonana przez Ciebie masa należycie spełni swoje zadanie i w pełni poświęcić się przygotowaniom do przyjęcia.

Jak nałożyć masę cukrową na tort?

Zanim rozpoczniesz dekorowanie tortu, zadbaj o to, aby Twój wypiek był dobrze schłodzony. Kiedy tak się stanie, możesz przejść do opracowywania masy cukrowej. Zadanie to wykonasz w kilku prostych krokach:

  1.     Rozwałkuj masę na płaskim blacie lub macie silikonowej. Przed wykonaniem tej czynności możesz podsypać ją delikatnie skrobią ziemniaczaną lub cukrem pudrem. To pozwoli zapobiec przyklejaniu się wyrobu do blatu lub wałka. Wyrabiaj ją aż do momentu, kiedy uzyskasz odpowiednią elastyczność oraz wielkość placka, odpowiadającego średnicy Twojego wypieku.
  2.       Rozwałkowaną masą cukrową owiń wałek i kolejno ostrożnie przenieś na tort, rozpoczynając od jego dolnej krawędzi.
  3.       Zaczynając od środka tortu i kierując się do jego zewnętrznej części, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu, którym został pokryty Twój wypiek.
  4.       W dolnej części tortu pojawi się tzw. falbanka. Jej nadmiar odetnij ostrym nożykiem lub kółkiem do pizzy.
  5.       Powierzchnię tortu wygładź przy użyciu packi cukierniczej, przeznaczonej do pracy z lukrem. Przesuwaj ją delikatnie, aż do momentu uzyskania gładkiej powierzchni na torcie.

Gdzie kupić narzędzia do pracy z masą cukrową?

Żeby wykonana przez Ciebie dekoracja na torcie prezentowała się doskonale, powinieneś dysponować specjalistycznymi narzędziami, które ułatwią Ci jej nałożenie, wygładzenie czy przycięcie. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w ofercie e-sklepu Puder Cukier, pod adresem pudercukier.pl. Asortyment sklepu obfituje w wysokiej jakości akcesoria do wypieków, różnego rodzaju dekoracje, a także wiele, wiele innych, ciekawych produktów, które doskonale sprawdzają się w kuchni. Przekonaj się sam, co możesz znaleźć na jego wirtualnych półkach, a zapewniamy, że jest tego sporo.

(Artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%