Zamknij
WIADOMOŚCI

Zdrowie: Pozostałości pestycydów w produktach Chodakowskiej i Lewandowskiej. Co pokazał test Fundacji ProTest?

Redakcja 06:04, 02.11.2025 Aktualizacja: 17:58, 02.11.2025
Skomentuj Zdj. ilustracyjne, źródło: unsplash.com Zdj. ilustracyjne, źródło: unsplash.com

Produkty reklamowane jako zdrowe i naturalne nie zawsze są tak czyste, jak mogłoby się wydawać. Fundacja Pro-Test przebadała dziewięć przekąsek sygnowanych nazwiskami Ewy Chodakowskiej i Anny Lewandowskiej – batoniki, musli, ciasteczka, owsianki i owoce liofilizowane. Wyniki badań okazały się zaskakujące: aż osiem z dziewięciu produktów zawierało pozostałości pestycydów, w tym substancje zakazane w Polsce.

Jak podkreślono w raporcie, „tylko jeden spośród dziewięciu przebadanych produktów był całkowicie wolny od szkodliwych substancji”, a w pozostałych stwierdzono od jednego do nawet jedenastu różnych pestycydów.

Produkty Ewy Chodakowskiej: nawet 11 pestycydów w batoniku dla dzieci

Najwięcej zastrzeżeń wzbudził BeRaw! Kids Batonik Guma Balonowa Ewy Chodakowskiej. W badaniu wykazano w nim obecność pozostałości aż 11 pestycydów, w tym acetamiprydu – środka z grupy neonikotynoidów, który może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy dzieci.

Według fundacji, „w żywności dla niemowląt i małych dzieci przepisy UE dopuszczają maksymalnie 0,01 mg/kg każdego pestycydu. To oznacza, że w tym batoniku wartość była ponad ośmiokrotnie wyższa”. Choć batonik formalnie nie jest zaliczany do żywności specjalnego przeznaczenia, autorzy testu zwracają uwagę, że produkt jest wyraźnie kierowany do dzieci. - Dzieci są szczególnie narażone na negatywne skutki kontaktu z pestycydami,  ponieważ ich organizmy dopiero się rozwijają - czytamy w raporcie.

Wśród pozostałych produktów z linii Ewy Chodakowskiej i marki Purella Superfoods badacze wykryli:

  • BeRaw! Crispy Fruit Strawberry & Brownie – 2 substancje,
  • BeRaw! Energy Plum w czekoladzie deserowej – 1 substancję,
  • Purella Superfoods Super Musli Energia (morwa, maca, chia) – 2 substancje.

Pozytywnym wyjątkiem okazał się jedynie Purella Superfoods Super Musli Proteinowe (kakao, orzeszki arachidowe, czekolada) – jedyny produkt całkowicie wolny od pozostałości pestycydów.

Fundacja podkreśla, że „dzieci są szczególnie narażone na negatywne skutki kontaktu z pestycydami”, ponieważ ich organizmy dopiero się rozwijają.

Produkty Anny Lewandowskiej: pestycydy w batonach, owsiankach i ciasteczkach

Nie lepiej wypadły produkty sygnowane nazwiskiem Anny Lewandowskiej. W Foods by Ann Energy Simple Bar Truskawka – czyli batonie energetycznym o smaku truskawkowym – wykryto pozostałości siedmiu różnych pestycydów. Jak podkreślono w raporcie, baton ten jest promowany jako przekąska odpowiednia także dla dzieci.

W Foods by Ann Bezglutenowych ciasteczkach owsianych z orzechami nerkowca, żurawiną i rodzynkami wykryto z kolei malation – pestycyd z grupy związków fosforoorganicznych, który jest zakazany w Polsce ze względu na swoją szkodliwość dla środowiska.

Jak wskazano w raporcie, „obecność tej substancji w ciasteczkach może wskazywać, że surowce do ich produkcji pochodzą z importu z krajów, w których malation nadal jest stosowany.”

Pestycydy wykryto także w innych produktach Anny Lewandowskiej:

  • Foods by Ann Owsianka Truskawka & Aronia – 4 substancje,
  • Foods by Ann Owoce liofilizowane Truskawka – 3 substancje.

Luka w prawie

Jak to możliwe, że produkty zawierające tyle różnych substancji trafiają na sklepowe półki? Fundacja Pro-Test wyjaśnia, że:

„prawo unijne ustala dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla jednorodnych surowców (...). Baton lub musli to jednak produkty złożone, czyli mieszanina wielu składników. Dla takich wyrobów nie ma określonych limitów.”

W praktyce oznacza to, że przepisy nie nakładają na producentów obowiązku badania gotowych przekąsek pod kątem łącznej zawartości pozostałości pestycydów. Wystarczy, że poszczególne składniki – na przykład owoce, zboża czy orzechy – spełniają dopuszczalne normy.

Co z innymi produktami?

Pozostaje otwarte pytanie, jak wygląda sytuacja w przypadku innych „zdrowych” przekąsek dostępnych w sklepach? Obecnie nie istnieje wymóg, aby tego rodzaju produkty były rutynowo badane pod kątem pozostałości pestycydów. Wszystko wskazuje więc na to, że podobne wyniki mogłyby dotyczyć także innych marek – nawet tych, które w reklamach podkreślają swoje „fit” i naturalne wartości.

Jak przeprowadzono badanie?

Test został przeprowadzony w laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Laboratorium zbadało próbki pod kątem obecności 516 różnych pestycydów. Produkty do testu zakupiono we wrześniu 2025 r. w sklepach stacjonarnych w Warszawie oraz w sklepach internetowych.

Wesprzyj niezależne testy

Fundacja Pro-Test podkreśla, że prowadzenie takich badań to kosztowne i czasochłonne przedsięwzięcie, dlatego zachęca konsumentów do wsparcia swojej działalności:

„Jeśli wierzysz w moc niezależnych testów produktów i chcesz, żeby konsumenci mogli dokonywać świadomych wyborów, możesz wspomóc działalność Fundacji Pro-Test, wpłacając dowolną kwotę na nasze konto.Przeprowadzanie rzetelnych testów produktów wymaga ogromnych nakładów pracy, czasu i pieniędzy.Twoje wsparcie pomoże nam nadal publikować testy, które służą wszystkim konsumentom.”

Jak dodają przedstawiciele fundacji, każda wpłata pomaga w dalszym prowadzeniu niezależnych badań i publikowaniu ich wyników w interesie konsumentów.Więcej informacji o możliwościach wsparcia znajduje się na stronie: https://pro-test.pl/darowizna/

Pełny raport Fundacji Pro-Test wraz z tabelą wyników dostępny jest tutaj: „Pestycydy w produktach Chodakowskiej i Lewandowskiej” – Fundacja Pro-Test

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%