Zamknij
WIADOMOŚCI

Obiecujące wyniki badania. Suplementacja tauryny daje długowieczność myszom i zdrowie małpom

PAP 06:07, 12.06.2023 Aktualizacja: 08:50, 12.06.2023
Skomentuj PAP PAP

Odwrócenie związanej z wiekiem utraty tauryny poprzez jej suplementację ma korzystny wpływ na zwierzęta doświadczalne - informuje "Science".

Tauryna (kwas 2-aminoetylosulfonowy) to aminokwas, który naturalnie występuje w tkankach ludzkich i zwierzęcych - głównie w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce oka. Z powodu budowy chemicznej nie tworzy wiązań peptydowych i nie wchodzi w skład białek, natomiast pełni wiele ważnych funkcji w organizmie.

Chociaż tauryna może być syntetyzowana przez żywe komórki, jej produkcja nie jest zwykle wystarczająca w stosunku do zapotrzebowania. Organizm może jednak wykorzystywać taurynę pochodząca z pokarmów - lub podawaną w postaci suplementów.

Źródła tauryny

Taurynę zawierają przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego, głównie mięso (zwłaszcza mięso indyka), wątróbka, ryby, skorupiaki czy produkty mleczne (ale nie sery - większość tego aminokwasu pozostaje w serwatce). Dużo tauryny zawierają niektóre napoje energetyczne, jednak nie są one dobrym źródłem tego aminokwasu - zawierają bowiem bardzo dużo cukru oraz inne składniki, których nadmiar może być szkodliwy.

Niewielkie badania kliniczne suplementacji tauryny sugerowały korzyści w chorobach metabolicznych i zapalnych, ale wpływ stężenia tauryny na zdrowie i długowieczność zwierząt pozostawał słabo poznany.

Jak wskazują wyniki nowych badań na kilku modelach zwierzęcych, niedobór tauryny może sprzyjać starzeniu się, zaś jej suplementacja korzystnie wpływa na stan zdrowia i długowieczność.

Odwrócenie związanej z wiekiem utraty tauryny poprzez suplementację poprawiło długość życia przy dobrym stanie zdrowia robaków, gryzoni oraz naczelnych innych niż ludzie. Zdaniem autorów uzasadnia to dalsze badania na ludziach w celu określenia wpływu tauryny na długość życia ludzi, a także potencjalnych zagrożeń związanych z suplementacją.

Poziom tauryny spada w wraz z wiekiem

Parminder Singh z Buck Institute for Research on Aging (USA) i jego międzynarodowi współpracownicy mierzyli stężenie tauryny we krwi w różnym wieku u myszy, małp i ludzi. W przypadku 15-letnich małp stężenie tauryny w surowicy było o 85 proc. niższe niż u 5-letnich. Podobnie poziom tauryny zmniejszył się o ponad 80 proc. w ciągu życia człowieka. Spadek poziomu tauryny zaobserwowano również u starzejących się myszy, a myszy pozbawione głównego transportera tauryny żyły krócej.

Odwrócenie trendu i obiecujące efekty

Odwrócenie tego spadku poprzez suplementację tauryną zwiększyło medianę długości życia robaków i myszy odpowiednio o 10 do 23 proc i 10 do 12 proc. a podawanie 1000 miligramów na kilogram masy ciała tauryny dziennie wiązało się także z poprawą siły, koordynacji i funkcji poznawczych oraz spowalniało kilka kluczowych markerów starzenia, w tym starzenie się komórek, uszkodzenie mitochondriów i DNA oraz stany zapalne.

W przypadku będących w średnim wieku makaków królewskich (Macaca mulatta), suplementacja tauryną pozytywnie wpłynęła na zdrowie kości, metabolizm i układ odpornościowy. Chociaż autorzy zauważają, że odwrócenie niedoboru tauryny podczas starzenia może być obiecującą strategią przeciwstarzeniową, potrzebne są dalsze badania i próby kliniczne na ludziach. Jak zastrzegają autorzy, chociaż zasugerowano niewiele zagrożeń związanych z suplementacją tauryny, potencjalne ryzyko nadal wymaga rozważenia, ponieważ brakuje dużych, długoterminowych badań na ludziach dotyczących bezpieczeństwa.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257). (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%