Tegoroczna edycja rozpoczęła się 9 lipca w Dworku Polanka pod Gruduskiem w powiecie ciechanowskim. Tam odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyło 31 osób, głównie przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich. Spotkanie poprowadził Mateusz Krojenka, finalista programu MasterChef. Uczestnicy przygotowali trzydaniowy obiad – aromatyczną zupę grzybową, wątróbki drobiowe z boczkiem oraz deser w postaci gruszki w winie z białą czekoladą.
Na zakończenie wszyscy zasiedli do wspólnego stołu, by razem spróbować przygotowanych potraw. Warsztaty stały się nie tylko okazją do zdobycia nowych umiejętności, ale także do integracji i rozmów o kuchni jako ważnym elemencie lokalnej kultury.
W drugiej połowie lipca prowadzony był nabór do konkursu na najlepsze danie regionalne. Finał konkursu, połączony z kulinarnym piknikiem, odbył się 10 sierpnia w Sierpcu. Do rywalizacji stanęło jedenaście Kół Gospodyń Wiejskich oraz jedna jednostka OSP. Jury, któremu przewodniczył Mateusz Krojenka, miało niełatwe zadanie, ponieważ wszystkie zaprezentowane potrawy odzwierciedlały bogactwo i różnorodność kuchni północnego Mazowsza.
Pozostałe drużyny finałowe również zostały docenione – każda z nich otrzymała voucher do sklepu RTV/AGD o wartości 400 zł, co podkreśliło wysoki poziom całej rywalizacji.
Na wielkiej patelni Mateusz Krojenka przygotował gulasz, który następnie zaserwowano gościom przybyłym na piknik. Cieszył się on ogromnym powodzeniem. Odbyły się także pokazy pieczenia chleba, a najmłodsi brali udział w konkursach i animacjach.
Wydarzenie wzbogaciła bezpośrednia transmisja z pikniku w ramach audycji „Niedzielna Biesiada” Radia 7, nadawanej na żywo prosto z Sierpca. Po południu rozpoczęła się część artystyczna, w której na scenie wystąpił zespół ludowy Zawkrzanie, a także Chojnacki Band i Arek Kopaczewski.
Projekt nie zakończył się wraz z piknikiem. Jesienią 2025 roku rozpoczęła się emisja cyklu piętnastu audycji radiowych poświęconych kuchni północnego Mazowsza. Są one nadawane na antenie Radia 7 w piątkowe popołudnia po godzinie 16.00, a ich powtórki można usłyszeć w soboty po godzinie 6.00. Emisja potrwa do końca roku, dzięki czemu inicjatywa jeszcze przez wiele tygodni będzie obecna w życiu mieszkańców regionu.
Druga edycja projektu „Przy wspólnym stole” pokazała, że wokół tradycyjnych smaków można budować więzi społeczne, promować regionalne dziedzictwo i tworzyć wydarzenia łączące całe społeczności. Dlatego nie zwalniamy tempa – Fundacja Ananke ponownie złożyła wniosek do Budżetu Obywatelskiego Mazowsza, tym razem na rok 2026. Zachęcamy do głosowania na nasze projekty w kolejnych edycjach!
Zadanie publiczne finansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.
Dobra Buła i Legio24.pl ogłaszają konkurs! Wygr...
50 złotych? Tam byle burger tyle kosztuje.. Lepiej dajcie promocję 1+1 jak było wcześniej.. wyjdzie na to samo, ale więcej osób skorzysta.. 50 złotych kupon i jeszcze mam fotki strzelać i pilnować paragonu ?! Bez jaj.
TOTALNA LIPA
22:23, 2025-09-08
Legionowo: Nowy blok przy targu. Inwestor z...
cyrk na kółkach :))))))
Endrju
13:59, 2025-09-06
MZDW: Pełna mobilizacja przy remoncie DW632
Zenada. 7 osob na calym odcinku, z czego 4 siedzialy i palily
Tomcraft
22:19, 2025-09-03
Legionowo: Będzie bezpieczniej przy szkole nr 4
No banda D*bili... Całe wakacje były, żeby to zrobić, to teraz w roku szkolnym na miesiąc zablokują drogę pod samą szkoła. No idi** i za to pieniądzę ktoś bierze...
Realista
10:02, 2025-09-02
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz