Znamy już laureatów XVIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. To wyjątkowa inicjatywa promująca regionalne produkty żywnościowe najwyższej jakości, oparte na lokalnych składnikach, tradycyjnych recepturach i pasji twórców.
W tegorocznej edycji spośród ponad 100 zgłoszeń z całego Mazowsza aż cztery nagrody trafiły do przedstawicieli powiatu legionowskiego.
Nagrodzeni zostali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „W Rumiankowym Ogrodzie” z Nieporętu – w kategorii „Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego” za wyjątkowy smalec z fasoli,
- Iwona Korzeniewska z Serocka – w kategorii „Wyroby piekarnicze” za tradycyjny chleb zagórski,
- Dorota Dyga z Gąsiorowa – w kategorii „Produkty mleczarskie” za Gąsiorowski ser od Doroty.
Dodatkowe wyróżnienie trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich z Dosina za Dosiński chlebek z Samopszy w kategorii „Wyroby piekarnicze”.
Nagrody wręczył marszałek Adam Struzik, który podkreślił, że wszystkie wyróżnione specjały odznaczają się wyjątkową jakością i smakiem, a ich powstawaniu towarzyszy szacunek do lokalnej tradycji oraz wykorzystanie naturalnych składników.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz