Zamknij

Obalamy mity: Twarda woda jest zdrowa!

Źródło: PWK Legionowo + 11:16, 16.01.2024 Aktualizacja: 12:34, 16.01.2024
Skomentuj Źródło: PWK Legionowo Źródło: PWK Legionowo

Osadzający się na ściankach czajnika lub na armaturze kamień jest przyczyną zmartwień wielu użytkowników, a wokół tego powstało sporo mitów i niejasności. Jego pojawianie się jest w gruncie rzeczy dobrą oznaką.

W latach 70-tych potwierdzono, że u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa, a spożywanie wody pozbawionej elektrolitów prowadzi do zmian stałości składu elektrolitowego płynu pozakomórkowego. Za tak zwaną „twardość wody” odpowiedzialne są dwa związki: magnez i wapń. Gdy stężenie jest duże, woda jest kwalifikowana jako twarda, gdy małe jako miękka.

"Twarda woda" jest dobra dla serca

„Twarda woda” ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, gdyż zapobiega chorobom serca i układu krążenia, a także poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Ponadto woda bogata w minerały przyczynia się do prawidłowego rozwoju dzieci oraz młodzieży i korzystnie wpływa na organizm człowieka.

„Twarda woda” oprócz magnezu i wapnia, posiada często inne cenne pierwiastki takie jak np. potas i sód. Im więcej łatwo przyswajalnych, zjonizowanych składników mineralnych zawiera woda, tym jest ona zdrowsza.

Gotowanie wody w czajnikach elektrycznych z grzałką sprzyja wytrącaniu kamienia. Odpowiada za to zjawisko kawitacji, które na zewnątrz objawia się charakterystycznymi odgłosami w czajniku, podczas którego dochodzi do zwiększonego uwalniania CO2, a w konsekwencji do zwiększonego wydzielania węglanu wapnia. Kamienny osad to naturalne zjawisko i nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego. 

Czy w Legionowie mamy "twardą wodę"?

Woda pitna dostarczana mieszkańcom Legionowa, posiada średnią twardość, pochodzi bowiem (w 100%) ze źródeł głębinowych. Najnowsze badania wody w Legionowie z III kwartału 2023 roku wykazują, że poziom twardości SUW „Jagiellońska” wynosi 230 mg/l, poziom twardości SUW „Łajski” wynosi 280 mg/l, poziom twardości SUW „Piaski” wynosi 200 mg/l. W Polsce dopuszczalna wartość twardości ogólnej mieści się w przedziale 60-500 mg/l. 

Podchloryn sodu zabija bakterie E.coli!

Należy podkreślić, że w procesie uzdatniania wody w naszym mieście stosowany jest podchloryn sodu, aby wyeliminować występowanie różnych drobnoustrojów, czy pojawienia się m.in. bakterii Escherichia Coli - tak bardzo groźnych dla zdrowia człowieka. Nadmieniamy, że w Legionowie nigdy nie stwierdzono występowania bakterii Coli. To właśnie podchloryn sodu odpowiada m.in. za bezpieczeństwo wody. Jest on niekiedy wyczuwalny, ale niegroźny dla zdrowia.

Wspomniane badania wody w Legionowie z III kwartału 2023 roku wykazują, że współczynnik Chloru wolnego jest w normie i przedstawia się następująco: SUW „Jagiellońska” wynosi 0,10 mg/l, SUW „Łajski” wynosi 0,12 mg/l, SUW „Piaski” wynosi 0,09 mg/l, Studni „Oligoceńskiej” ul. Rynek wynosi 0,05 mg/l. Dopuszczalny współczynnik Chloru wolnego na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia w naszym kraju jest mniejszy bądź równy 0,30  mg/l. Woda w Legionowie jest zdrowa i bezpieczna, dlatego naprawdę warto ją pić z kranu.

(Źródło: PWK Legionowo)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%