Jakub Kuroń. Fot. mat. prasowe
Przedsięwzięcie „Przy wspólnym stole” ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. Zadanie będzie obejmowało szereg różnych działań – w tym konkursy, audycje radiowe oraz imprezę plenerową. Dla uczniów szkół gastronomicznych, członków kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń kulinarnych z Mazowsza zostały przygotowane warsztaty kulinarne.
- Spotkamy się w malowniczym miejscu, bo w restauracji nad Zalewem Ruda – wyjaśnia koordynatorka projektu Barbara Ploch.
Warsztaty odbędą się 20 czerwca, w godz. 11:00-13:00 w Lewiczynie k. Mławy. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Aby zarezerwować miejsce, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy oraz zapoznać się z regulaminem konkursu. Dokumenty dostępne są na stronie internetowej www.radio7.pl lub w siedzibie Radia 7 przy ul. Żwirki 21b w Mławie. Termin zgłoszeń do warsztatów upływa 14 czerwca.
Kolejnym elementem projektu „Przy wspólnym stole” będzie konkurs na tradycyjne danie regionalne.
Zaplanowano również cykl smacznych audycji radiowych, w których północne Mazowsze zostanie przedstawione przez pryzmat smaków i kuchni. - 11 sierpnia zorganizowana zostanie w Sierpcu impreza plenerowa, podczas której spotkamy się „Przy wspólnym stole” - informują przedstawiciele Fundacji Ananke. Impreza plenerowa zostanie połączona z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą.
Zadanie publiczne pn. „Przy wspólnym stole” dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.