W programie przygotowano wiele atrakcji dla całych rodzin – m.in. kultową audycję Radia 7 „Niedzielna Biesiada” na żywo, pokazy gotowania na wielkiej patelni prowadzone przez Mateusza Krojenkę, finalistę programu MasterChef, oraz pokaz pieczenia chleba. Po pokazach wspólnie skosztujemy przygotowanych potraw. Dla dzieci zaplanowano konkursy i animacje. Na stoiskach zaprezentują się Koła Gospodyń Wiejskich z różnych zakątków Mazowsza, oferując gościom tradycyjne dania i domowe specjały.
Najważniejszym punktem dnia będzie finał konkursu na tradycyjne danie regionalne, do którego w tym roku zgłosiły się przede wszystkim Koła Gospodyń Wiejskich oraz jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych. Jury oceni nie tylko smak potraw, ale również ich zgodność z lokalną tradycją.
Każdy zakwalifikowany uczestnik otrzyma voucher do sklepu RTV/AGD, a jego wartość będzie zależna od zajętego miejsca w konkursie. Autorzy trzech najwyżej ocenionych dań otrzymają nagrody główne: vouchery o wartości 3000 zł, 2000 zł i 1400 zł. Pozostali potrzymają nagrody o wartości 400 zł każda.
Po godzinie 15:00 rozpocznie się muzyczna część wydarzenia – zaprosimy gości pod scenę, by wspólnie świętować przy dźwiękach muzyki na żywo. Najpierw wystąpi zespół ludowy Zawkrzanie, przed 16:00 zagra Chojnacki Band, a po 16:00 usłyszymy Arka Kopaczewskiego.
– „Chcemy znów spotkać się przy wspólnym stole, by pielęgnować naszą kulinarną tożsamość i po prostu być razem. To święto gościnności, tradycji i wspólnoty” – podkreślają organizatorzy.
Przedsięwzięcie „Przy wspólnym stole” ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców północnego Mazowsza. To nie tylko kulinarne święto, ale także okazja do wspólnego poznawania lokalnych tradycji i budowania więzi społecznych.
W ramach drugiej już edycji zaplanowano warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń (już się odbyły), konkurs na tradycyjne danie regionalne, cykl audycji radiowych, w których północne Mazowsze zostanie przedstawione przez pryzmat smaków i kuchni (emisja jesienią 2025 roku na antenie Radia 7) oraz piknik kulinarny.
Zadanie publiczne finansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz