Producent oleju lnianego Krzysztof Kowalski z Nasielska został nagrodzony złotym Medalem Targów Smaki Regionów 2012. Wyróżnienie "Perła 2012" otrzymały także produkty: piwo miodowe "Ciechan" z Browaru Ciechan Sp. z o.o. z Ciechanowa i kiełbasa mazowiecka podsuszana firmy "Suraż-Pol" Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński.
foto: mazovia.plW kategorii potraw "Perłę 2012" przyznano zupie opieńkowej i gołąbkom z kaszą gryczaną w żurku Państwa Adrianny i Jacka Machnacz z miejscowości Gąsiorowo (powiat pułtuski). Wszystkie nagrody i wyróżnienia wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba wspólnie z Ministrem Kancelarii Prezydenta RP Dariuszem Młotkiewiczem i Prezesem Zarządu MTP Andrzejem Byrtem. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierz Porębski. Targi odbywały się w dniach 6 - 9 października br.
Targi "Smaki Regionów" promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej. Tegoroczne Targi "Smaki Regionów" przyniosły producentom z Mazowsza wyjątkowy plon nagród i wyróżnień. Po raz pierwszy otrzymaliśmy nagrodę honorową "Klucz do Polskiej Śpiżarni". To zaszczytne wyróżnienie przyznano prezesowi Kurpiowsko-Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce Zbigniewowi Szymańskiemu za szczególne zasługi na polu popularyzacji miodów kurpiowskich i uzyskanie pierwszego na Mazowszu unijnego znaku "Chronione Oznaczenie Geograficzne" dla miodu kurpiowskiego.
/Mazovia.pl/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz