Zamknij

Niektóre słodziki mogą sprzyjać rakowi

14:12, 26.03.2022 PAP Aktualizacja: 14:39, 26.03.2022
Skomentuj PAP PAP

Dzięki sztucznym słodzikom można zmniejszyć ilość spożywanego cukru i dlatego każdego dnia miliony ludzi konsumują je w różnego rodzaju produktach. Autorzy nowej pracy twierdzą, że może to nie być najlepszy pomysł. Okazuje się bowiem, że niektóre z tych substancji można powiązać z podniesionym ryzykiem raka.

Obszerne francuskie badania wskazało na korelację między niektórymi sztucznymi słodzikami i nowotworami - głównie piersi oraz związanymi z otyłością - informują badacze w piśmie "PLOS Medicine".

Naukowcy przeanalizowali dane na temat ponad 100 tys. dorosłych uczestników francuskiego badania NutriNet-Santé, w którym ochotnicy od 2009 roku regularnie dostarczają medyczne informacje, a także dane o stylu życia, diecie i sytuacji społeczno-demograficznej.

Po uwzględnieniu różnorodnych czynników dodatkowych, które mogły wpłynąć na wyniki, okazało się, że wysokie spożycie aspartamu i acesulfamu K, w porównaniu do zerowej konsumpcji zwiększa ryzyko raka o 13 proc. Najwyższy wzrost dotyczył nowotworów piersi oraz powiązanych z otyłością.

Badanie miało swoje ograniczenia. Naukowcy wymieniają, że było oparte na internetowych ankietach, co mogło czasami prowadzić do błędów. Rozkład płci nie był równomierny - większość uczestników to kobiety. Więcej było także osób dobrze wykształconych i świadomie dbających o zdrowie. Obserwacyjny charakter badania oznaczał przy tym, że nie dało się ustalić zależności przyczynowo-skutkowych.

Mimo to jego autorzy sugerują ostrożność.

"Nasze wyniki nie popierają tezy, że stosowanie sztucznych słodzików w zastępstwie cukru w jedzeniu i napojach jest bezpieczne. Dostarczają nowych, ważnych informacji odnośnie kontrowersji związanych z potencjalną szkodliwością tych substancji. Istnieje potrzeba powtórzenia tych rezultatów w innych badaniach o dużej skali oraz eksperymentalnego sprawdzenia działających mechanizmów. Jednak przynoszą one informacje istotne dla trwającej już, ponownej oceny dodawanych do żywności słodzików prowadzonej przez European Food Safety Authority i inne agencje na świecie" - podkreślają autorzy.

"Wyniki uzyskane w badaniu NutriNet-Santé sugerują, że sztuczne słodziki znajdowane często w pożywieniu i napojach różnych producentów na całym świecie mogą się wiązać z podniesionym ryzykiem raka. Zgadzają się one z badaniami in vitro. Dzięki naszym rezultatom uzyskaliśmy nowe dane przydatne dla ponownej oceny tych dodatków przez różne związane ze zdrowiem agencje" - mówi współautorka badania Charlotte Debras z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Zdrowia i Medycyny.

Więcej informacji: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950 

autor: Marek Matacz

mat/ ekr/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%